KENNEL & JALOSTUSPERIAATTEET

Koirien jalostuksessa minulle tärkeintä on pitkä ikä ja hyvä perusterveys. Hiukan huonommillakin lonkilla tulee kyllä toimeen, mutta jatkuvat iho- tai suolisto-ongelmat eivät kuulu jalostuskoiralle. Jalostusvalinnoilla pyrin kuitenkin jokaisessa yhdistelmässä parantamaan terveyttä seuraavaan sukupolveen.

Myös kasvattien omistajilta toivoisin kiinnostusta rotujen yleisen terveystilanteen parantamiseen, johon voit vaikuttaa jo pelkästään luustokuvaamalla koiran virallisesti sen ollessa riittävän vanha. Terveyden tärkeydestä löydät lisää tietoa "Pentu meiltä?" -osiosta ja rotukuvauksista puolestaan löydät tietoa roduille tyypillisimmistä vaivoista sekä mihin itse haluan pyrkiä kunkin rodun kohdalla.

Luonteen puolesta haluan, että omat koirani ja kaikki meiltä lähtevät pennut ovat rodunomaisia, rohkeita ja avoimia sekä itsevarmoja yksilöitä. Arkoja ja epävarmoja koiria en halua käyttää jalostukseen, koska luonteenpiirteet ja alttius niihin periytyvät molemmilta vanhemmilta, mutta emoltaan pennut myös oppivat paljon jo ennen luovutusta.

Näyttelymenestys ja -tittelit eivät ole minulle se tärkein kriteeri. Vaikka koira olisi kuinka upea ja kaunis, mutta jos sen luonne ja terveys eivät vastaa sitä mitä toivoisin, ei se tule päätymään meillä jalostukseen. Pitkillä titteliriveillä ei siis ole minulle merkitystä esimerkiksi urosta etsiessäni tai muutoin omien jalostusvalintojeni suhteen. Valinnoissani pyrin silti rotumääritelmää vastaavaan tyyppiin, mutta en suosi liioiteltuja piirteitä. Ulkomuodon puolesta minua miellyttää terverakenteinen, tasapainoinen, hyvin liikkuva ja vahvaluustoinen koira, joka ei kuitenkaan saa olla liian raskas.

Valinnoillani pyrin jalostamaan myös sekä työ- että harrastuskäyttöön sopivia koiria kulloinkin kyseessä olevasta rodusta riippuen, keskiaasiankoirilla painotan nimenomaan työkäyttöön sopivia ominaisuuksia.
Hienoista pyrkimyksistä huolimatta kaikin puolin täydellistä koiraa ei kuitenkaan ole. Kaikilla meillä on omat virheemme ja ne tekevät meistä sen mitä olemme, persoonia.