RANSKANBULLDOGIT

Kaikkien doggityyppisten koirarotujen tapaan ranskanbulldoggikin polveutuu luultavasti antiikin Rooman valtakunnan Epirus-provinssin molossikoirista, jotka olivat englanninbulldoggin esivanhempia ja keskiajan alanoista sekä erikokoisista ranskalaisista mastiffityyppisistä koirista. Ranskan ensimmäiset pienet bulldogit tulivat Normandiaan 1860-luvulla Nottinghamista muuttaneiden pitsinnyplääjien mukana ja niitä risteytettiin ranskalaista alkuperää olevien koirien kanssa siten, että englantilaisten tappelukoirien rakenne ja ulkonäkö pysyivät lähes muuttumattomina, mutta koko pieneni. Pitkän aikaa ranskanbulldogeja käytettiin rottakoirina ja ne olivat yleisiä etenkin työläisperheissä. Ranskanbulldoggi syntyikin luultavasti 1880-luvulla Pariisin työläiskortteleiden innokkaiden kasvattajien tekemien risteytysten tuloksena. Tuohon aikaan Pariisin les Halles -alueen kauppahalleissa työskentelevien teurastajien ja ajurien omistamat bulldoggit valloittivat myös yläluokan ja taiteilijat erikoisella ulkonäöllään ja luonteellaan. Niinpä rotu yleistyi nopeasti.

​Ranskanbulldoggi on iloinen, toimelias, ketterä ja itsepäinen koira. Isompien koirien kanssa se saattaa toisinaan joutua ongelmien eteen, koska sen ego on yleensä huomattavasti suurempi kuin koira itse. Rodun ulkoiset ominaisuudet vaikuttavat myös siihen, että kaikki bulldogin eleet eivät aina ole muille roduille täysin selvät, parhaiten bulldoggia ymmärtääkin toinen samanlainen.

​Rotuna ranskanbulldoggi ei valitettavasti ole sieltä terveimmästä päästä ja osa yksilöistä voi kärsiä eriasteisista hengitysvaikeuksista. Ranskanbulldogin mahdollisia terveysongelmia ovat myös allergiat, selkäongelmat, silmäongelmat, patella luksaatio, lonkkaniveldysplasia, atopia, furunkuloosi ja liian tiukan kippurahännän aiheuttamat ihotulehdukset, myös tassujen pienet asentovirheet ovat yleisiä. Rodulta on löydetty DVL2-geenin mutaatio, joka liittyy myös englanninbulldogin ja bostoninterrierin kallon, rintakehän, kaulan sekä selkärangan ja hännän luuston epämuodostumiin.

​Suomen Ranskanbulldogit ry tukee jäseniään rahallisesti terveystutkimuksissa. Ranskanbulldoggien PEVISA on astunut voimaan 1.1.2021 ja se edellyttää, että astutushetkellä koiralta tulee olla tutkittuna virallisesti selkä, polvet, silmät ja sydän sekä toisella pentueen vanhemmista tulee olla hyväksytty kävelytestitulos voimassa. Selkätutkimuslausunto on mahdollista saada spondyloosin osalta vasta koiran täytettyä 24kk.

Omissa valinnoissani ranskanbulldogeissa pidän ehdottomasti tärkeinpänä kriteerinä terveyttä ja luonnollista lisääntymistä. Kaikilta osin täysin tervettä (puhdasrotuista) ranskanbulldoggia ei vielä ole, mutta toivottavasti siihen päästään vielä joskus tulevaisuudessa edes roturisteytyksen kautta. 

Mother Goddess of all life that shines, you bless all creatures with your heart divine. I ask you share your radiant love for puppies. Bless them with good health and happy lives, give them protect and love, so they can rise. Give me the wisdom to know their hearts, hold them close so they never apartThank you for the lives of puppies, for their love and never ending friendship. Please bless them with your light, keeping them safe by day and by night. Mote them be Blessed Beasts.

Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!