FREIJA

MÖRKÖMURINAN MEIKÄ O VÄHÄ ÖLÖVINÄ

(RÄMPIJÄN KIRJE KOTIIN x MÖRKÖMURINAN JOULUTONTTU)

Syntynyt 27.4.2018

​Sukutaulu

jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI30317/18&R=101

Allergiatestin tulokset

Ruoka: nauta, kananmuna, riisi, herne, peruna, soija

Ruohot ja puut: järviruoko, karvamesiheinä, niittynurmikka, heinäratamo, pujo, revonhäntä, koivu, jalava, poppeli, tammi

Sienet: candida albicans, curvularia, helminthosporium, rhizopus, stemphylium

Muut: varastopunkki (acarus siro), kärpänen, kirppu

Mistä Freija on saanut nimensä?

Halusin jonkun kauniin ja pohjoismaisen nimen, joka sopisi yhteen Seitan kanssa. Valitsin skandinaavisen mytologian jumalattaren Freijan. Freija on kauneuden, rakkauden, hedelmällisyyden, revontulien ja sodan jumalatar, sekä jumalista kaikkein kaunein. Freija yhdistetään myös taikuuteen ja vaurauteen, hänen kyyneltensä sanotaan olevan kultaisia. Freija kulkee kahden mustan kissan vetämillä vaunuilla ympäri maailmankaikkeutta ja valitsee puolet taistelukentällä kaatuneista sotureista Odinin Valhallaan. Tottakai meillä onkin mustia kissoja kotona.


Freija oli luonteeltaan ihana pieni ilopilleri, touhukas ja temperamenttinenkin. Freija oli aktiivinen ja vikkelä liikkeissään, mutta osasi myös rauhoittua ja laiskotella. Freija rakasti olla sylissä ja nukkua kainalossa, sillä olikin erityislupa tulla sänkyyn ja sohvalle, mitä perheen isoilla koirilla ei ole.

Jos jostain kuului epäilyttäviä ääniä, oli Freija heti hälyttämässä lauman isommille koirille ja yhdessä kaikki juoksivat ottamaan selvää mitä on tekeillä. Juoksujen aikaan Freija ei koskaan kiukutellut, vaan oli silloinkin oma ihana itsensä. Freijalla oli uskomaton hajuaisti varsinkin, jos kyse oli ruuasta ja jos johonkin oli tippunut ruokaa, niin Freija kyllä osasi löytää sen.

Freijalla ilmeni jo nuorella iällä useampia allergioita ja atopiaa. Allergiatesti tehtiin syksyllä 2020 Freijan ollessa noin 2,5 vuotias. Terveysongelmistaan huolimatta Freija oli todella rakas ja yhtä tärkeä kuin lauman muutkin koirat.

Freija lopettiin 23.5.2022 useiden terveydellisten ongelmien vuoksi. Allergioiden ja atopian lisäksi Freija kärsi myös hyvin ahtaista sieraimista ja liian tiukasta kippurahännästä. Näiden lisäksi Freijan korvakäytävät olivat aina olleet todella ahtaat ja lopussa oikeanpuoleiseen korvaan oli kehittynyt myös runsaasti rypälemäistä kasvainta/kudoksen liikakasvua. Korvakäytävät olisivat vaatineet avarrusleikkauksen ja paljon kudoksien poistamista, leikkauksesta huolimatta ongelma olisi voinut uusia myöhemmin, koepaloja ei otettu.