PENTU MEILTÄ?

Tara ja Seita pienenä nukkumassa mummin pöydän alla.
Tara ja Seita pienenä nukkumassa mummin pöydän alla.

Meillä ei ole erillisiä kenneltiloja, vaan pyrin siihen, että meillä koirat voivat elää laumana perheen kanssa, laumanvartijat pääosin ulkona käyttötarkoituksensa vuoksi. Pihamme on aidattu ja koirat saavat juosta turvallisesti vapaana päivittäin niin paljon kuin niistä hyvältä tuntuu. Sen lisäksi käymme tietysti jokaisen kanssa hihnalenkillä sekä täällä maaseudulla, että ihmisten ilmoilla.

Bullmastiffi- ja ranskanbulldogginartuille ja niiden pennuille on varattuna oma huone, jossa ne saavat olla rauhassa muilta koirilta ja ylimääräiseltä hälinältä ensimmäiset viikot. Huoneesta on tarvittaessa kuitenkin näkö- ja kuuloyhteys tupaan, jossa muu sisälauma asustelee. Emä ja pennut ulkoilevat sään salliessa turvallisesti omalla aidatulla pihalla aluksi ilman muita aikuisia koiria, jotta pienet pennut eivät jää isompien ja vauhdikkaampien koirien jalkoihin.

Keskiaasiankoiranartut synnyttävät sisällä talossa vähän vuodenajasta riippuen, mutta siirtyvät pentujen ollessa muutaman viikon ikäisiä ja lämpötilojen salliessa aittaan rakennettuun tilavaan pentulaan, josta emällä ja pennuilla on vapaa pääsy ulos niille yksityisesti aidattuun tarhaan. Sieltä pennut näkevät lampaita ja aikuisia keskiaasiankoiria työssään sekä pystyvät samalla seuraamaan myös pihan päivittäisiä tapahtumia.

Meillä pennut tottuvat siis normaaleihin kodin ääniin, lapsiin, laumamme muihin koiriin, kissoihin ja lampaisiin. Siitä huolimatta suurin ja merkittävin vastuu pennun sosialistamisessa on kuitenkin pennunostajalla, koska pennun paras sosialistumiskausi on noin 6-16 viikon iässä. Pennut luovutetaan rodusta riippuen ja tilanteen mukaan aikaisintaan 7-8 viikon iässä. Pennut luovutetaan aina rekisteröityinä Suomen Kennelliittoon, tunnistusmerkittyinä, madotettuina ja eläinlääkärin tarkastamina pentupaketin kera.

Meillä ei ole käytössä varsinaisia "jonotuslistoja" pentujen suhteen, vaan pentujen kodit valitaan huolella ja pyrin löytämään jokaiselle juuri sen oikean ja sopivimman kodin. Ota toki yhteyttä ja kerro itsestäsi sekä kodista joka sinulla olisi tarjota, niin tiedän puolestani ottaa sinuun yhteyttä kun sopiva pentu on syntynyt. Seuraa kuitenkin aktiivisesti esimerkiksi facebookissa, onko meille tulossa pentuja jos haluat pennun nimenomaan juuri meiltä. Ennen varausta haluaisin, että tulet katsomaan pentuja ja että saisin tavata sinut henkilökohtaisesti jos vain mahdollista.

Mihin sitoudut ottaessasi pennun meiltä

Tero lukemassa iltasatua Seitalle Seitan ensimmäisenä iltana kotona.
Tero lukemassa iltasatua Seitalle Seitan ensimmäisenä iltana kotona.

​Minulla ei ole näyttelyvelvoitetta pentujen ostajille, en pahastu enkä pidä sinua vähemmän potentiaalisena koiranomistajana vaikka et olisikaan näyttelyistä kiinnostunut. Kuulen kuitenkin mielelläni tuloksista ja arvosteluista, jos päätät käydä koirasi kanssa näyttelyissä ja pyrin olemaan avuksi jos sinulla on jotain kysyttävää.

Minulla ei ole myöskään harrastusvelvoitetta pennuille, mutta halutessasi voit toki harrastaa koirasi kanssa lähes mitä tahansa. Kunhan koira saa ikäänsä nähden tarvitsemansa määrän liikuntaa ja mielekästä tekemistä kuten esimerkiksi haistelua ja juoksentelua metsässä, se ei välttämättä tarvitse monia erilaisia harrastuksia.

Ruokinnankaan suhteen en velvoita sinua johonkin tiettyyn merkkiin. Pentupakkauksessa saat mukana pussin sitä penturuokaa, jota pentu on syönyt luonani ja jota olisi hyvä jatkaa ainakin sen aikaa, jotta pentu on täysin kotiutunut. Halutessasi voit siis myöhemmin pikkuhiljaa vaihtaa sen toiseen merkkiin jos sinulla on oma suosikkisi, kunhan se on riittävän laadukasta ja ravitsevaa kasvavalle pennulle. Myös aikuinen koira tarvitsee lihapitoista ruokaa. Sijoitusnarttujen kohdalla toivoisin sinun kuitenkin syöttävän nartulle suosittelemaani ruokaa, koska sitä se ja pennut tulevat syömään luonani kun aika koittaa.

Jos suosittelemani ruoka ei jostain syystä sovi koiralle, niin toivoisin sinun keskustelevan kanssani jos ruokinassa tulee tehdä suuria muutoksia, koska haluan olla perillä kasvattieni terveydestä. Haluan siis ehdottomasti kuulla mahdollisista ongelmista, jos niitä ilmenee ja autan sinua parhaani mukaan.

Siksipä minulla onkin terveysvelvoite. Koska pyrin kasvattamaan terveempiä koiria, haluan tietää myös meiltä omiin koteihinsa lähteneiden koirien terveydestä vaikka se olisikin "vain" kotikoira. Koira olisi hyvä luustokuvata virallisesti sen ollessa 24kk, bullmastiffeilta ja keskiaasiankoirilta vähintään lonkat ja kyynärät, mielellään myös selkä ja ranskanbulldogeilta selkä, lonkat ja kyynärät. Mahdollisuuksien mukaan olisi hyvä tutkituttaa virallisesti myös silmät ja sydän perinnöllisten sairauksien varalta sekä ranskanbulldogeilta myös polvet.

Tara ja Lilith tutkimusmatkalla.
Tara ja Lilith tutkimusmatkalla.

En tule kyttäämään tekemisiäsi ostamasi pennun kanssa, vaan saat kasvattaa sen juuri niin kuin haluat, kunhan siitä tulee kunnon koirakansalainen ja se saa elää perheesi kanssa rakastettuna, erityisesti tämä viimeksi mainittu on tärkeää.

Kuulen mielelläni vielä myöhemminkin miten teillä menee ja jos terveyden/luonteen kanssa tulee haasteita tai muuten kysyttävää ihan mistä vain, niin voit aina ottaa yhteyttä.
Jos joskus tulee eteen tilanne, että joudut luopumaan koirastasi syystä tai toisesta ja etsimään sille uuden kodin, otathan silloin yhteyttä minuun niin autan ja tuen sinua. Tarvittaessa myös lunastan koiran takaisin. Koska kyse on haastavista roduista, en halua kasvattieni joutuvan kiertoon, pentutehtailun uhreiksi tai mahdollisesti aiheuttavan ongelmia ympäristölleen joutuessaan osaamattomiin käsiin. Apua saa siis aina, älkää jääkö yksin murehtimaan vaan ottakaa yhteyttä vaikka ongelma olisi kuinka vaikea.

Meiltä löytyy facebookista suljettu oma ryhmä kasvattien omistajille, jonne voi päivitellä kuulumisia ja keskustella muiden meiltä omiin koteihinsa lähteneiden pentujen omistajien kanssa. Lämpimästi tervetuloa mukaan kun päätös pennun hankinnasta on tehty!