MORANA

RAILLEURS RUSSIAN BLACK DIAMOND

(PERENLI EKEMEN x TAGDIR)

Syntynyt 9.2.2020

Sukutaulu

jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI17732/20&R=335

Terveystulokset

-

Mistä Morana on saanut nimensä?

Koska Morana on viralliselta nimeltään Russian Black Diamond, halusin sille jonkin slaavilaiseen mytologiaan liittyvän nimen. Morana on luonnon ja kuoleman jumalatar, jota pidetään auringon tyttärenä. Hän on myös Jarilon kaksoissisko ja vaimo, Jarilo puolestaan on hedelmällisyyden ja kasvillisuuden jumala. Sadonkorjuun jälkeen Morana surmaa uskottoman miehensä, mutta ilman aviomiestään luonnon jumalatar Morana kuihtuu ja muuttuu kauheaksi, vanhaksi ja vaaralliseksi pimeyden ja pakkasen jumalattareksi.


Moranan isä on turkmen alabai -tuontiuros Perenli Ekemen 'Erkki', joka on myös meidän Lilithin ja Aradian isoisä, eli Morana on näiden itseään vanhempien siskosten puolitäti. Moranan emä on Venäläinen tuontinarttu Tagdir eli 'Tuittu'. Morana oli jo 12 viikkoa vanha saapuessaan meille, koska koronarajoitukset olivat sulkeneet Uusimaan.

Luonteeltaan Morana on pehmeä ja herkkä, mutta samaan aikaan myös terävä ja temperamenttinen. Sen viestintä on vähäeleisempää kuin meidän muiden keskiaasiankoirien. Morana on äitinsä Tuitun tapaan vakavaluonteinen ja välillä hiukan huumorintajuton tosikko, se onkin saanut meiltä lempinimen Mököttäjä-Morana. Myös ruoka-aggressiota on esiintynyt, mutta se on hyvin tyypillistä alkukantaisille keskiaasiankoirille. Vieraita kohtaan Morana voi ihmisestä riippuen olla hiukan varautunut ja epäileväinen, mutta tuttujen luokse tulee mielellään ja nauttii myös rapsutuksista.

Morana nauttii kotona olosta eikä mielellään lenkkeile oman alueen ulkopuolella ja kärsii myös matkapahoinvoinnista.

Morana on kaunispiirteinen, sopusuhtainen ja atleettisen hoikka, kuten keskiaasialaisen kuuluukin. Tottakai se on myös nopea ja ketterä, kooltaan Morana ei ole kovin iso vaan sen säkäkorkeus on vain noin 65cm. Morana on tullut meille kasvattajalta, jolla on muutama harrastelammas eikä Morana osoita aggressiota lampaita kohtaan, se on enemmänkin välinpitämätön eikä tunnu piittaavan lampaista.

Morana toimii aluevartijana ja petovahtina yhdessä Lilithin kanssa, muiden koirien kuin Lilithin ja Odinin kanssa Morana ei tule toimeen terävän luonteensa vuoksi.